МО гуманітарного циклу

2012-12-25

Аналіз роботи методичного об′єднання вчителів гуманітарного циклу

Методичне об′єднання вчителів гуманітарного циклу налічує сім членів. Це вчителі української мови та літератури, зарубіжної літератури, англійської мови та вчителі історії та правознавства.

У минулому навчальному році МО працювало над вивченням питання щодо впровадження інноваційних форм та методів навчання і виховання учнів. Всі питання розглядалися з урахуванням особливих потреб у навчанні учнів школи ІПК. Було проведено пять засідань, на яких вивчалися питання такі як планування роботи з учнями, що мають особливі потреби у навчанні, враховуючи їх психічний розвиток, технології розвитку критичного мислення, як формувати грамотну особистість, про вплив креативних якостей вчителя на формування творчої особистості учня, а також питання технології диференційованого навчання у середніх та старших класах.

Було підготовлено та обговорено такі доповіді:

«Дискусія на уроках літератури і розвиток учнівської творчості»;

«Сайт – інформативна методична форма вдосконалення мовно-комунікативних компетенцій учнів»;

«Запитання, їхня роль у розвитку мовленнєвої активності учнів»;

«Формуємо грамотну особистість».

Активну участь вчителі приймали в роботі психолого-педагогічних семінарів, ділилися досвідом роботи.

Крім посилення уваги до навчальної та виховної мети у здійсненні навчального процесу, вчителі звертали особливу увагу на мотивацію навчальної діяльності.

В 2012-2013 навчальному році вчителі МО гуманітарного циклу продовжили роботу по забезпеченню педагогічних умов для соціалізації школярів, виховання в них дисципліни та життєвої компетенції. Духовний світ людини, її ідейне становлення в сучасному світі, формування справжніх цінностей, моральної культури – основні проблеми, що хвилюють нині, мабуть, кожного вчителя. Адже кожна дитина рано чи пізно поставить перед собою питання: «Навіщо я живу на світі? Яке моє призначення? Яка я людина – добра чи зла?». Запитання не легкі і не завжди навіть дорослий може знайти на них відповідь, особливо у сучасному світі з ринковими відносинами: тут кожен думає сам за себе. Тому особливої уваги набуває вміння мислити, самому робити певні висновки. Відповідно до цього вся робота вчителів МО повязана з цим завданням.

Протягом першого семестру 2012-2013 навчального року були проведені відкриті уроки з таких тем:

«Галицько-Волинська держава», урок історії України у 5 класі, вчитель Юзефович Л. М.

«Оскар Уайльд. Казка «Хлопчик-зірка». Безмежна велич людської краси. Любов до матері – одна з визначальних цінностей життя», урок зарубіжної літератури, вчитель Сопільняк Р.І.

Підготовлено та обговорено доповіді: «Формування та розвиток комунікативних компетенцій учнів на уроках мови та літератури», «Організація та методи роботи з дітьми з особливими потребами в навчанні».

На засіданнях МО вчителі ознайомили присутніх з темами, над якими працюють індивідуально, поділились досвідом роботи. Зокрема, Сопільняк Р.І. розглянула питання «Формування духовної культури учнів на уроках зарубіжної літератури», Корощук В.Ф. – «Формування толерантності старшокласників у процесі їхнього культурологічного розвитку».

До Дня української писемності було проведено ряд заходів (дискусії, конкурси, усний журнал, випущено стіннівку «Рідне слово»), які сприяли вихованню національної свідомості, патріотизму, любові до рідної мови. Тиждень завершився святковою літературно-музичною композицією «Розквітай же, рідне слово!» учасниками свята були учні середніх та старших класів. Діти декламували поезії, співали українські народні пісні, розповідали байки про «знавців» рідної мови. Завершилося свято Молитвою до рідної мови. Адже мова відбиває в собі все розмаїття світу, що найглибше пронизує свідомість і підсвідомість людини, формує її.

У рамках місячника «Я – громадянин, я - патріот, я - вихованець своєї школи!» було проведено тиждень правознавства. Вчителі історії та права провели вікторини, відкриті уроки («Права людини. Принципи рівності», урок правознавства у 9 класі, вчитель Юзефович Л.М.) та брейн-ринг «Юні знавці права», на якому учні старших класів знайомилися зі своїми правами та обовязками, показували свої знання з кримінального та цивільного права, обговорювали різні ситуації щодо відповідальності перед законом неповнолітніх.

Свято мови

/Files/images/vikladennya_1/svyato_movi/DSC01862.JPG

/Files/images/vikladennya_1/svyato_movi/DSC01863.JPG

/Files/images/vikladennya_1/svyato_movi/DSC01864.JPG

/Files/images/vikladennya_1/svyato_movi/DSC01865.JPG

/Files/images/vikladennya_1/svyato_movi/DSC01866.JPG

/Files/images/vikladennya_1/svyato_movi/DSC01870.JPG

/Files/images/vikladennya_1/svyato_movi/DSC01871.JPG

/Files/images/vikladennya_1/svyato_movi/DSC01872.JPG

/Files/images/vikladennya_1/svyato_movi/DSC01874.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 188

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.